Sah az Ajatollahnak.

 2009.06.30. 11:36

Fél évvel ezelőtt még úgy kezdtem volna a mondatom, hogy -Ki emlékszik az angolok Medgyessy Péterére, azaz Tony Blair-re? Ma akár más nevet is használhatnék, de végül is ez a post, most nem a magyar belpolitikáról szól. Ez a post nem is Tony Blair-ről szól. Ez a post arról szól, amiről Tony Blair beszélt abban az interjúban, amit a minap láttam a tv-ben(CNN). Mint a közel-keleti békefolyamatokat felügyelő nemzetközi politikai potentát nyilatkozott az ottani szamárpadosról: Iránról. A volt miniszterelnök egyértelműsítette azt az álláspontot, amit az amerikai kabinet és -vele együtt- a nyugati világ képvisel, miszerint az iráni hatalmi rendszer politikai-katonai törekvéseit nem fogja nézni tétlenül.

 

A change of season?

 

Obama megjelenésével sokak félelme oszlott el a következő amerikai háború fenyegetésének megszűnése miatt, hiszen a korábbi két konfliktus, jelentős emberi, anyagi és hitelességi veszteségekkel járt -utóbbi főként a nemzetközi reputációban mutatkozott meg. Ezek után szinte szükségszerű volt Obama elnök érkezése és győzelme, aki a Bush-éra főként katonai megoldásokban gondolkodó politikájának változtatását ígérte partneri viszonyt kínálva az arab világnak. Ez, és a megszokott „váltógazdálkodásos” politika együttesen eredményezte a stabil demokrata győzelmet. Sokat is vár a világ az új elnöktől, aki, felmenői miatt talán könnyebben elfogadható a közel-keleten. Ezt legbeszédesebben az elnök neve fejezi ki. Obama elnök második, nem használt neve Hussein, s ez a név nemcsak az amerikaiaknak cseng ismerősen -köszönhetően a volt iraki diktátornak- s éppen ez lehet az egyik olyan, jelentéktelennek tűnő tényező, ami -többek között- elősegítheti a közeledést. Elnöki beszédében egyértelművé is tette, hogy hajlandó kezet nyújtani a muszlim világnak; külpolitikája alapját a korábban háborúval végződő konfliktusok békés úton történő rendezésével tervezi megoldani, ami mindezidáig hihető volt.

 

Not really…

 

Na, úgy tűnik, hogy ennek lesz vége nagyon gyorsan, ha Ahmedinezsád nem hagyja országát modernizálódni, s magát újra megmérettetni a nép színe előtt, mert csalni nem szép dolog -ahogy, azt mind tudjuk. Ahogy azt is tudhatjuk - ha csak egy kicsit is nézzük a híreket - hogy az iráni belpolitikai helyzet nagyot változna, ha ismételt választások lennének. Az iráni elit (a már beismert néhány visszaélésen kívül) nem hajlandó engedni. Ugyanis a választói pszichológia sok szempontból előre determinált volt a mostani elnökválasztáson, s a csalás gyanújával kibuktak azon reflexek, amik mindenhol máshol ugyanígy működnének, lévén a hatalomból könnyebben tudta hangját hallatni Ahmedinezsád, hisz az egész rendszer őt támogatta, viszont a mostani tüntetésekkel és katonai túlkapásokkal s az ebből származó halálesetekkel a kormányzó elit mártírokat ad ellenfeleinek, s ez Mir Huszein Muszavi ellenzéki vezető segítségére van. A reformoldali volt miniszterelnöknek magasabb körökben is léteznek követői, s melyek esetleges politikai szerepvállalásával talán liberálisabb, vagy legalábbis kevésbé agresszív külpolitikát folytató elnök kerülhetne Ahmenidzsád helyett az iszlám ország élére.

Nehéz beleélni magunkat az ottani politikai berendezkedésbe, amit a hatalmi ágak sajátos elrendeződése jellemez, Őrök Tanácsával, meg legfőbb közjogi méltósággal és vallási vezetővel, az Ajatollahhal. Annak ellenére, hogy az irániak többsége vallásos, s ilyenformán bízniuk kellene az Ajatollah szavában aki kiállt a választások eredménye mellett -ezrek vonultak az utcára, s már nem csak Teheránban létezik az ellenállás, hanem országosan is, ahol pedig Ahmedinezsád hívei vannak többségben -az ellenállás kiterjedése ezért lényeges. Az iszlám köztársaság vezetői olyan vádakat kapnak most saját népüktől, mint bármelyik rezsim mely erőszakkal tartja fent hatalmát. Azt már elismerték, hogy néhol voltak turpisságok, de a kormányzó elit eddig elvetette az ismételt választás lehetőségét mondván, nem voltak olyan fajsúlyúak a csalások, hogy érdemben változtatták volna meg a végeredményt.

Természetesen Amerika nem kifejezetten azért a néhány voksért küldené oda a nagy zenekart, amelyeket az iráni vezetés egyébként maga is elismert. Az ő bűnük másban áll, ugyanis addig mindenki játszhat a homokozó magáénak tudott részében, amíg csak ott vakarászik. Viszont, az eltökélt iráni vezetőség következő lépése az atomfegyver kifejlesztése lenne azon az úton, aminek a végén regionális középhatalommá válnak, s aminek alapjait Irak folyamatos destabilizációjával kezdték el lerakni -állítják az amerikaiak. Erről az útról próbálja most szelíden eltéríteni Iránt a „sors keze”, hiszen az új játékkal már az egész homokozóban lehetne rendelni, nagyban.

Irán egy csodálatos kultúrájú, nagy hagyományokkal rendelkező ország, s ha ennek fényében kell megítélni a nemzetközi közösségnek a politikai helyzetet, az talán kulturáltabb megközelítést feltételez; de a célok tiszták és egyértelműek. Jelzésértékű volt, hogy az új amerikai elnök beiktatása utáni napokban Pakisztán északi része kapott egy kis bemutatót az amerikai robotrepülőgépek előadásából; nem tapsolták vissza őket, ennek ellenére még fognak koncertezni arra. S lehet, hogy a közel-keleti körút időpontja sincs már olyan messze, mint gondolnánk, a helyszíneket talán most is egyeztetik...

 

Címkék: iszlám közel kelet irán obama elnökválasztás világpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://kroki.blog.hu/api/trackback/id/tr841217471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cypriánus 2009.06.30. 15:32:44

bocs de az "rag világ" szó az iszlám szinonimájaként nem alegszerencséeb, pláne nem a perzsa (indoeurópai) Irán esetén, még Izrael is arababb nála: a zsidók legalább sémik, és 20% az arab, míg aperzsák nem azok, és csak 3%-nyi arab kisebbség él az iraki határvidéken és az Öböl partján.

Cypriánus 2009.06.30. 15:33:18

mármint arab világot akartam írni...bocsi ...:)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.06.30. 17:28:22

obama elnökkel talán megvalósítható a huntingtoni vízió alternatív kezelése.
erre próbáltam itt gondolni.

de még egy ilyen és kimoderálok mindenkit. :P
-javítva.
süti beállítások módosítása