A sötétség jobb és balkeze.

 2009.07.08. 13:50

Sokáig gondolkodtam azon, hogy mit is lehetne írni az utolsó magyar diktátor halálának 20.-ik évfordulójára, hisz nem sok minden jut eszembe, és az se jóemlékű dolog. Mondjuk az 1.50-es kenyér, meg a gulyáskommunizmus. Ezek nem országot definiáló brandek. Ezt legfeljebb mi hittük, nem volt éhezés, volt viszonylagos jólét, meg szutyok keleti autók. Jobb mint a semmi. De vajon a világ hogy emlékezik az akkori énünkre? Milyen kép él a kádári magyarországról a világban? Van a kádári érának nyugaton akármilyen emlékezete? Ha valamire emlékezni kell a korszakkal kapcsolatosan, talán első helyen '56-ot említhetjük. A Kádár éra csak ezután jött, s iszonyat hendikeppel indult épp '56 miatt, mégis sikerült megszeretni sokaknak. De ezt most hagyjuk. Kádár nemzetközi értelemben nem volt meghatározó figura, velük ellentétben.

 

 

Most nem azt akarom mondani, hogy önimádó rezsimet épített ki, mert ha a kommunizmus eszetlenségétől eltekintünk egy pillanatra, akkor azt részlehajlás nélkül megállapíthatjuk, hogy az itteni rezsimek elég jól elvegetáltak, középerős tingli-tanglizással -ez adott a kommunizmusban, aminél nagyobb ökörséget ritkán találhat ki az ember. Biztos sokan vitatkoznának ezen kijelentésemmel. Hadd tegyek fel nekik néhány költői kérdést. Vajon lehetett volna ezt racionálisabban csinálni? Ez volt a legtöbb ebben a negyven évben? Kényszerpálya meg miegyébmás? Vajon az ’56-os forradalom vívta ki a vidám barakk nimbuszt? Vajon ha Nagy Imre életben marad, lehetett volna egy körülötte formálódó politikai restauráció, ami mondjuk ’68-ban csúcsosodik ki, és Közép-Európa köszöni, de nyugat felé konvergál? Vagy az oroszok megcsináltak volna egyedül egy kis háborút? Vagy lehettünk volna Duna-menti láncos kutyák; a görög-spanyol csatlakozással egy időben EU-tagok? Vagy inkább mindenki részt vett volna a következő osztálycsíny leverésében? Vajon Közép-Európa így is felpofozta volna önmagát? Lehetett volna több potenciál az egyének politikai mozgósításában, vagy Nagy Imre formátumú politikus csak egy volt?

A komcsi hűbér-rendszer csakis felülről volt bontható? Egyáltalán, jól el lett bontva?

É végtére is, kire emlékezem én ma?

 

Címkék: 56 kádár kommunizmus baloldal belpolitika nagy imre

A bejegyzés trackback címe:

https://kroki.blog.hu/api/trackback/id/tr221234186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása