Védelmi harcok.

 2009.01.05. 13:49


Párizs, London, Brüsszel, Hága, Amszterdam, Ankara, Ciprus, még Izrael is. Tízezrek az utcákon, és tiltakoznak. Nem a világgazdasági válság ellen, nem a nyugdíjak reálértékének gyengülése vagy elbocsátások számának növekedése ellen, nem egy pánhumán illemkódex kötelező bevezetése ellen, s nem a Föld forgási irányának megváltoztatása ellen, hanem Izrael kül-bel, bel-kül politikája ellen, amit a Gáza-övezetben folytat, s amelyben a fegyverek hangja nyom el minden ellenérvet.

Persze ebben a dologban nem foglalhatunk olyan úrias könnyedséggel állást, mint azt a cseh kormány szóvivője tette a minap, kijelentve, hogy ezek védelmi harcok. Egy kissé el kell vonatkoztatni a pillanatnyi történésektől ehhez a megállapításhoz.

 

Nehéz megítélni helyesen, hogy a beavatkozás szükséges volt-e ilyen erővel. A Hamász nem piskóta. Simán lekörözi politikai vetélytársait főleg a szegényebb rétegek körében tarolva, s így a Fatah szelídebb hangvételéért hiába is áhítozna most a zsidóság. Nem is lesz könnyű megnyerni az embereket a Gáza-övezetben, ahol éppen most izraeli katonák masíroznak, hogy válasszanak jobb arcokat a politikai palettáról, mondjuk a Fatah párt színeiből csak a változatosság kedvéért.

A kavar elég nagy. Az egyeztetés minden fórumot megjárt már. Volt benne nem kevés külföldi segítség is, mégsem sikerült a két nagy pártnak rendeznie problémás kérdéseit. Valószínűleg ez nem is fog sikerülni addig, míg a fegyverek a zsidó hadsereg közbekokettálása nélkül is egy bevett kommunikációs eszköznek számítanak a Hamász 2006-os választási győzelme óta.


Ha ezek nem képesek rá, akkor majd mi segítünk! – így Izrael. S mivel a legjobb védekezés a támadás, ezért nem haboztak csak egy egészen kicsi ideig. És ez így is van, például a sportban. Legyen az sakk, vagy labdarúgás, vagy bármi más. Egy jó kis támadó stratégia felettébb gyümölcsöző lehet, s mindenki tanulhat belőle. Ha az azt elszenvedő fél eléggé figyelmes, és jó taktikus, akkor előbb-utóbb azt a saját maga hasznára fordíthatja. Nézni is jó a teljesítmények ilyenforma versenyeztetését. Vannak országok, ahol óriási arénákban tíz és százezrek kísérik figyelemmel hétről hétre eme nemes összecsapásokat. Ezt a kis háborút is elég sokan nézik. Persze ez nem sport, mégis, agyaggalamb-lövészet kinézete van. Eddig egy halálos áldozat van izraeli oldalon, és szerintem azt is egy tolató tank ütötte el véletlenül, míg a palesztinok százszámra esnek el az összetűzésekben. S ezen az sem változtat sokat, hogy az izraeli katonák modellezett környezetben városi harcmodorra lettek kiképezve a civil áldozatok számának mérséklése érdekében.

 

Azt azért nem állítanám, hogy ez a zsidók sajátos valóságshow-ja volna, ahol már az elején megvan a tuti kiszavazott. Ahogy azt sem hogy a Hamász rakétái virtuálisak volnának, amiket folyamatosan puffogtatnak izraeli településekre, mióta a fél éven keresztül fegyvernyugvást hozó tűzszüneti egyezmény lejárt a közelmúltban. De a tüntetések sem véletlenül szerveződtek Európa-szerte. S míg az öreg hölgy, csak a huszadik században két iszonyatos háborúval volt terhelt, mégis, népei többé-kevésbé elvannak, mint a befőtt. 

Lehet, hogy Izrael tudja a megoldást. Megvan a tuti recept, s azért forrósítja a helyzetet, hogy a lehűlés után ott is legyen ellevés befőtt módra, s úgy, hogy az mindkét félnek ínyére legyen.

 

Címkék: közel kelet háború fatah hamász világpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://kroki.blog.hu/api/trackback/id/tr75859163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása