Kampány pici pénzért.

 2008.10.29. 13:45

 Majd húsz év után nagylépésekkel betámadja a politika a függetleneket amerikában -egy jó félórás tévés fejtágítással. Barack Obama és stábja  biztosra megy. Persze nem eszik olyan forrón a kását, főleg nem az államokban, ahol úgy tűnik, hogy van egy 25%-os réteg, amely egyenlőre még nem választott a menüből. Az hogy ők éhen akarnának maradni az kizárt, mindenesetre étvágygerjesztőnek talán pont megfelel az a félóra műsoridő, Obama szenátornak, amit  az illinoisi jelölt cimboráitól eddig összekalapolt pénzből vásárolt meg néhány tévécsatornán.

 


 

Ez nem mindennapi esemény. Utoljára 1990-ben történt hasonló az államokban, s lássuk be: a kampány sehol sem olcsó. Elég ha csak kis hazánkban a két legnagyobb párt által hivatalosan bevallott 3-400 milliós -gyakorlatilag létező 3.5 milliárdos- legutóbbi választási büdzséjére gondolni. Finom kis összegek, képzeljük el, mennyi lehet ez az államokban? Hát úgy nagyjából 600 millió usa dollár. Ennyi kell is ahhoz, hogy megnyerje magának a bizonytalanokat, Mr. Obama, akik segítségével legalább négy évre övé lenne a kerek szoba. Mindezek eléréséhez azonban olyan, hagyományosan Republikánus államokat is meg kellene nyernie, mint Montana.

A politikai üzenet három nagy tévétársaság hálózatán lesz látható (Fox; CBS; NBC) este 8-tól egyenként kb. 1 millióért. Sebaj, van miből. A republikánusok sokat kritizált gyakorlatát, a szövetségi pénzek kampánycélokra történő felhasználását, nem felemelt kézzel nézte végig a Demokrata csapat. Az átütő eredményt azon 3 millió mikrotámogató bevonásával tudták elérni, akik az interneten keresztül utalták pénzecskéjüket, melyek összegben lényegesen szerényebbek a milliós nagykutyák szokásos támogatásainál; a nagy számú adakozó miatt váltak mégis jelentőssé. Ezt ellensúlyozandó, az állami televízióban adja elő a lehető leggyakrabban a tutit, Sarah Palin, a Republikánusok üdvöskéje, aki talán egy sorral előrébb is kerülhet, mondjuk négy év múlva. Addig is adott ez a mostani kampány, amiben eddig -egyes vélemények szerint- csak a tv-s szereplésekre 250 millió dollárt költött Barack Obama vezet. Izgatottan várjuk a végeredményt.

Hajrá Amerika, hajrá amerikaiak.

Címkék: kampány obama barack palin sarah

A bejegyzés trackback címe:

https://kroki.blog.hu/api/trackback/id/tr36738555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása