pop szinkretizmus

 2009.10.28. 18:43

Majdnem egy világ omlott össze bennem a minap, mikor meddő órán a tévét bámulva egy videóklippet volt szerencsém megtekinteni. Az olvasóban ezzel kapcsolatosan először felötlő kérdést elutasítom, nevezetesen, hogy miféle idióta az, akiben ettől világok omlanak össze? Ki nem látott még videóklippet? Ilyet vagy olyat, könnyűzeneit, művészösseth, pornóssath? Háp kérem... Lehet, hogy idióta vagyok, s ha igen is, talán nem ezért. Hadd magyarázzam meg.

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor irdatlan metálos szívem a durva mínuszokból olvadozni kezdett, s emberi érzések egész sorát kellett újra megtanulnom útban a sötét oldalról visszafelé, az érzelmek eme elsöprő viharában, sodró erejű széllel szemben megtett utam során az egyik mankót a könnyűzene softosabb variánsai közül az elfogadhatónak minősített opusok jelentették. Hosszan lehetne sorolni ezeket, hisz minden nyáron felbukkan egy tucatnyi zene ebből a fajtából, amit agymosásig ismételnek. Viszont, amik rám e szempontból pozitívan hatottak (mivan?!), azok általában a haveri körben is hasonló visszhangra találtak. Persze nem egyezett mindenben az ízlésünk, hisz korábban, a metálos (grrrr) időkben is volt, aki a Slayert szerette, volt, aki kiröhögte, volt, aki szerette a Maiden-t, a Judas Priest-et , vagy a Megadeth-et, de volt, aki a Metallica-ra esküdött. Sokféle zenét hallgattunk, s teljesen egyetérteni talán csak a zenei gyökerekben tudtunk, ami a Beatlestől Rolling Stonesig, a Who-n át a Led Zeppelinig, Jimmy Hendrixig, Woodstockig, vagy messze azon túl ágaztak Deep Purple-lel, Black Sabbath-tel, időzavarral, és így tovább. Az egyik vitás sláger(argh) az Xperience - Never ending dream c. klippje miatt volt. Ahogy azt nem tudom megmagyarázni, hogy miért szerettem, s szeretem a mai napig egy régi animációs gyurmafilmben hallott „Krisztofóóróóó” felkiáltást, úgy nem tudom megmagyarázni azt sem, mi ez az ellenszenv ezzel a számmal s klippjével kapcsolatosan, hisz szeretek disco számokat is hallgatni, ott van például a Bee Gees staying alive-ja. Ráadásul annak a klippje is tetszik, s a ruházatukat elnézve mai napig elgondolkodtat: megkopott geometriai ismereteim restaurálására bírva rá engem. Képzelem, mennyire tematizálta a bulikat akkoriban ez a nagyszerű nóta, aminek stílusokon átívelő jelentőségét számos átdolgozás bizonyítja, a post punktól a doom-metalig. S ha már doom-metal, akkor kéne valami nyári metál sláger, így ősszel, minden előzmény nélkül, csak bizonyítandó a lélek örök nyárral felérő ragyogását. Talán Van Halen munkái közt találnék valamit, vagy valami glam-metal produkció is megtenné, de mivel ilyet hirtelen nem lelek emlékezetemben egy Sing Sing dal szövődményének köszönhetően, máshonnan keresek hát szomjas füleimnek vmit(jaj), képzavar itt, és alant.

 Viva la instrumental hard rock

Viszont, hogy a címben leírtaktól nagyban ne térjek el, meg kell, hogy említsem e post valódi célját: Robbie Williams - bodies c. klippjében hallottakat, ahol bájosan keveri a Krisztusi megváltás témakörét a buddhizmussal (Bodhi fa?), míg a szám véget nem ér. Hogy mennyire meggyőződéses, s mennyi szól a rímeknek, azt inkább nem feszegetném, ahogy mélyebb elemzésbe sem merülnék most. Hangsúlyozom, nem a sekélyesség okán mondom ezt, hisz annyi zenét hall manapság az ember, s egyébként is a modern művészetekben nehéz felszólalni, hisz annyira sok az áthallás. Nyilván nehezen várható el a mai világban, hogy valaki nyíltan ide vagy oda tegye le a voksát isteni kérdéskörben, s mivel e zenész munkássága esetében beszélhetünk előjátékról - gondolok itt az Angels c. számára, ami nem is volt olyan rossz punnyogás - joggal érheti a vád, hogy mi ez a túinván tendencia? Ráadásul a szám végén úgy hallottam, hogy kétkedik a megváltás tényében, amit bántónak éreztem, mint később kiderült hibásan hallottam ki ezt a dalból (sőt!), így hát megnyugodtam, s ez úton megkövetem egy, már említett régebbi slágerével.

 

 

 

Az újat mindenki keresse meg maga, mindent összegezve szerintem jó lett, érdemes.

 

Címkék: kultúra robbie williams metal joe satriani

A bejegyzés trackback címe:

https://kroki.blog.hu/api/trackback/id/tr581482136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása